Kurallar

Kurallar
19.12.2023

Sistem
1.
Eleme turları 4 farklı lokasyonda yapılacaktır. Takımlar dilediği sayıda takımla ve seçtikleri lokasyonda eleme turlarına katılımcı olabilirler (kontenjan olması kaydıyla). Eleme turlarında her takım ikişer oyun oynayacaktır. Eleme turlarında elde edilen toplam puanlara göre tüm lokasyonlardaki takımlar sıralanacak ve ilk 16 takım yarı final turuna katılmaya hak kazanacaktır (sistem katılımcı sayısına göre değişebilir).
2. Yarı final tek oyun üzerinden oynanacaktır ve en yüksek skoru elde eden 8 takım yarı finalin hemen ardından yapılacak final turunda mücadele edecektir.
3. Final turunda yer alacak 8 takım tek oyun üzerinden şampiyonluk için yarışacaktır.
4. Yarı final turunda eleme turlarında elde edilen puanlar, final turunda ise yarı finalde elde edilen puanlar dikkate alınmayacaktır.
5. Her türlü puan eşitliği halinde önce ilgili turdaki toplam strike (X) sayısına bakılacaktır. Eşitlik devam ediyorsa ilgili turdaki toplam spare (/) sayılarına bakılır. Eşitlik yine devam ediyorsa eşitlik bozuluncaya kadar ilgili turdaki toplam en yüksek skor sayılarına bakılır (9,8,7...).
6. Eleme turunda ve yarı final turunda en yüksek skoru elde eden erkek ve kadın oyuncular ile final etabında en yüksek skoru yapan oyuncu plaket ile ödüllendirilecektir.

İşleyiş
7. Takım kaptanları organizasyon masasından yaka kartlarını ve ikram fişlerini alacaktır.
8. Lane görevlilerinin atışları takip edebilmesi için oyuncuların lig boyunca yaka kartlarını takmaları zorunludur.
9. Oyun saati gelen takımlar için anons yapılacaktır ve takımlar kendi lane'lerine yerleşecektir.
10. Oyunlar öncesinde takımlara 5 dakikalık ısınma süresi verilecektir (tesis şartları elverdiği sürece).

Takım Kadroları
11. Fonex Şirketler Bowling Ligi beşer kişilik takımlar halinde oynanacaktır. Yedek uygulaması yoktur.
12. Takımlar kadın, erkek veya karma olarak oluşturulabilir.
13. Tüm katılımcıların 31 Mayıs ve önceki bir tarihte işe başlamış olmaları gerekmektedir.
14. Takım kadrosunda yer alan oyunculardan sadece biri aktif lisanslı bowling oyuncusu olabilir.
15. Yarı final turuna katılmaya hak kazanan takımlar kurallara uygun olmak şartıyla 3 oyuncu değişikliği yapabilirler (eleme turlarında başka bir takımda yer almamış olması kaydıyla). Finale yükselen takımlar yarı finaldeki kadrolarıyla oynayacaktır.
16. Katılımcı şirketler kadrosunda bulunan bir oyuncunun lig sırasında işten ayrılması halinde SporMax’e bildirim yapmakla yükümlüdür. İşten ayrılan oyuncu resmi işten çıkış tarihinden itibaren oynatılamaz. İşten çıkış bildirgesinin gönderilmesi kaydıyla işten ayrılan oyuncu yerine kurallara uygun yeni bir oyuncu bildirilebilir. 

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri
17. Kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk yoktur. Spor ve rahat kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir.
18. Şirketler dilerlerse bir örnek t-shirt veya forma yaptırabilirler.
19. Oyuncular kendi bowling toplarıyla oynayamazlar sadece tesiste bulunan toplar ile oynayabilirler.
20. Oyuncular kendi spor ayakkabılarıyla oynayacaktır (Vadi İstanbul etabı hariç).

Kaptanlar
21. Takımın yetkilisi kaptandır. Dolayısıyla kaptanlar Fonex Şirketler Bowling Ligi kurallarını iyi bilmelidir.

Fauller
22.
Fonex Şirketler Bowling Ligi boyunca faul mekanizmaları kapalı tutulacaktır (tesis şartları elverdiğince). Herhangi bir yaralanma yaşanmaması için faul çizgilerinin geçilmemesi gereklidir.

Cezai Durumlar
23. Hatalı oyuncu oynattığı belirlenen takım diskalifiye edilir.
24. SporMax diskalifiye gerektiren durumlarda ilgili takıma her türlü ek cezayı verebilir.
25. Lig boyunca centilmenliğe aykırı davranışlar SporMax tarafından cezalandırılacaktır.
26. Takımlar misafirlerinden sorumludurlar. SporMax misafirlerinin centilmenliğe aykırı tutum ve davranışları nedeniyle takımlara ihraç dahil her türlü cezayı verebilir.

Diğer
27. Eleme turlarında lane numaraları random olarak açıklanacaktır. Yarı final ve final etabında ise lane numaraları kura ile belirlenecektir.
28. Tüm oyunculara menü ikram edilecektir. Misafirler için ikram uygulaması yoktur.
29. Takımlar aksilik, trafik, kötü hava koşulları gibi durumları dikkate alarak programda kendileri için belirlenen saatten en az otuz dakika önce tesiste hazır bulunmalıdır.
30. Katılımcılar ve misafirler hiçbir koşulda kişisel eşyalarını yanlarından ayırmamalıdır. Herhangi bir eşyanın kaybolması halinde tüm sorumluluk kişinin kendisine aittir.
31. Lane'lerde oyuncular ve görevliler dışında kimse yer almayacaktır. Çocuklar lane bölgesine kesinlikle çıkmamalıdır. Çocuklarla ilgili her türlü sorumluluk ebeveynlerine aittir.
32. Diğer katılımcıların konsantrasyonunu bozacak davranışlarda bulunulmamalıdır (aşırı hareketler, özensiz yeme-içme vs.).
33. Normalden yavaş oynayan ekipler diğer katılımcıların beklemesine neden olabilir. Takımların normal oyun hızında oynaması ve atış sırası yaklaşan oyuncunun önceden hazırlanması gerekmektedir.
34. Herhangi bir oyuncunun yerine bir başkası tarafından atış yaptığının tespiti halinde takıma uyarı verilir ve yerine atış yapılan oyuncunun ilgili frame’i iptal edilir. Aynı takımdan herhangi bir oyuncunun tekrar benzer bir ihlal yapması halinde ise takım diskalifiye edilir.
35. Turnuva sırasında atışlar, cezalar vs. gibi oyunlarla ilgili her türlü kararı Turnuva Direktörü verecektir. Turnuva Direktörü tarafından verilen kararlar nihaidir.
36. Oyuncular lig süresince resmi kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli görülen durumlarda kimlik kontrolü yapılabilir.
37. Herhangi bir lokasyonda yeterli katılıma ulaşılamaması halinde mevcut takımlar farklı bir lokasyona kaydırılacaktır.
38. Organizasyon ile ilgili her türlü konuda tek karar merci SporMax'tir.
39. SporMax'in turnuva ile ilgili her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.
40. Fonex Şirketler Bowling Ligi'ne katılan tüm takımlar kuralları ve detayları okuyup kabul etmiş sayılır.

Skorlama
Bowlingde her oyuncuya 10 kez sıra gelir ve oyuncu iki atış yaparak 10 adet pini devirmeye çalışır. Her atışta elde edilen puanların toplamı bir sonrakine eklenir. Oyuncu iki atış sonrasında tüm pinleri devirememiş ise sadece devirdiği pin sayısı kadar puan alır. Tüm pinlerin ilk atışta devrilmesi (X) ile gösterilir ve buna “Strike” denir. Strike yapan oyuncu ikinci kez atış yapmaz ve sıra tekrar gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Strike’dan sonraki iki atışının toplam sonucuna 10 puan eklenir ve önceki puanla toplanarak boş bırakılan haneye yazılır. Oyuncu ikinci atışının sonunda tüm pinleri devirmiş ise (/) ile gösterilir ve buna “Spare” denir. Spare yapan oyuncu sıra tekrar kendine gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Spare’den sonraki ilk atışında alınan puana 10 eklenerek önceki puanı ile toplanıp boş bırakılan haneye yazılır. 10. frame’de strike yapan oyuncu iki, spare yapan oyuncu bir ekstra atış hakkı kazanır.