Kurallar

Bu kurallar Beyoğlu 37. Noterliği tarafından 25.05.2005 tarihinde 15767 sayılı belge ile onaylanmıştır. İzinsiz olarak kopyalanması yasaktır. İzinsiz kullananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Sistem
1.
 Hardline Şirketler Basketbol Ligi'nde takımlar kura ile belirlenecek gruplarda tek devreli lig usulüyle mücadele edeceklerdir. Takımlar gruplardaki sıralamalarına göre üst turdaki rakipleriyle eşleşeceklerdir. Gruptan çıkan takımlar lige tek maçlı eliminasyon sistemiyle devam edecektir (katılımcı takım sayısına göre sistemde değişiklik yapılabilir).
2. Grup maçlarında puan eşitliği halinde Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) averaj kuralları uygulanır.

Oyun Alanı 
3. 
Oyun alanı basketbol yarı sahasıdır.

Oyun Süresi
4. 
Oyun süresi on iki dakikadır. İlk on dakikada molalar ve hakemin sürenin durdurulmasını istediği zamanlar hariç süre durdurulmaz. Son iki dakikada oyun durduğunda saat de durdurulur.
5. On iki dakikalık sürenin beraberlikle sonuçlanması halinde eşitlik bozulana kadar iki dakikalık uzatmalar oynanacaktır. Uzatmalarda oyun durduğunda saat de durdurulur.

Takım Kadroları
6. Hardline Şirketler Basketbol Ligi 3'er kişilik takımlar halinde tek potada oynanacaktır. Takım kadroları en fazla 6 oyuncudan oluşur. Teknik kadrolar ise 2 kişiden oluşur. Teknik kadrodaki kişilerde şirket çalışanı olma şartı aranmaz. Takımlar erkekler (karma) kategorisinde kadrolarında dilediği sayıda kadın oyuncu bulundurabilirler. Kadınlar kategorisinde ise sadece kadın oyuncular yer alabilirler.
7. Hardline 3x3 Şirketler Basketbol Ligi'nde sadece 18 yaşını tamamlamış oyuncular oynayabilir.
8. Takımlar ligde ilk maça çıktıkları andan itibaren kadrolarında değişiklik ve ekleme yapamazlar. İstisnai olarak eleme turlarına yükselen takımlar, ilk eleme turu maçı öncesi 1 oyuncu ekleyebilir veya değiştirebilirler (takım kadrosu 6'yı aşmamak kaydıyla). 
9. Katılımcı şirketler kadrosunda bulunan bir oyuncunun lig sırasında işten ayrılması halinde SporMax’e bildirim yapmakla yükümlüdür. İşten ayrılan oyuncu resmi işten çıkış tarihinden itibaren oynatılamaz. İşten çıkış bildirgesinin gönderilmesi kaydıyla işten ayrılan oyuncu yerine kurallara uygun yeni bir oyuncu bildirilebilir.
10. Takımlar maça en az iki kişi ile başlayabilir.

Oyuncu Değişikliği
11. Oyuncu değişiklikleri ancak oyun durduğu anlarda yapılabilir. Oyuncu değişikliği için topa sahip olma şartı aranmaz.

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri
12. 
Takımlar kendi yaptıracakları 0-99 arası ön ve arka numaralı tek tip forma veya tişört ile mücadele edebilirler. Şortların bir örnek olma zorunluluğu yoktur.
13. Göğüste en az 15 cm, sırtta en az 20 cm numara olması zorunludur. Numaraların yazıldığı bandın genişliği ise en az 2 cm olmalıdır.
14. Forma rengi benzerliği olması durumunda veya forması olmayan takımlar için SporMax'in dağıtacağı yelekler kullanılır. Forma renklerinin benzerliği halinde yelek giyecek takım kura ile belirlenir.
15. Sadece şampiyon olan şirketler (şampiyonluk sayısı kadar) formanın ön sol üst köşesine 3,5 cm geçmeyecek şekilde yıldız koyabilirler.
16. Oyuncular ancak spor salonuna uygun ayakkabı ile mücadele edebilir.
17. Takılara (saat, kolye, bileklik vs.), yaralanmalara neden olabileceğinden müsaade edilmeyecektir. Gözlük ise sorumluluk oyuncuya ait olmak üzere kullanılabilir.
18. Müsabakalar Organizasyon Komitesi'nin belirlediği toplarla oynanır.

Kaptanlar
19. 
Takımın yetkilisi kaptandır. Dolayısıyla kaptanlar Şirketler Basketbol Ligi kurallarını iyi bilmelidir. Kaptanlar, saha içi ve saha dışında hakemlere ve görevlilere yardımcı olmalıdır.

Teknik Kadro
20. 
Teknik kadrolar iki kişiden oluşur. Teknik kadroda yer alan kişilerin şirket çalışanı olma zorunluluğu yoktur.
21. Teknik kadroda yer alan kişiler önceden yazılı olarak bildirmek ve ilgili evraklarını tamamlamak koşuluyla bir kez değiştirilebilir. Müsabaka günü değişiklik kesinlikle kabul edilmeyecektir.
22. Teknik kadroda yer alan kişiler soyunma odası, koridor, oyun alanı gibi teknik alanlarda takımla birlikte bulunabilirler. Bu kişiler dışında teknik alanlarda tanımlı olmayan kişilerin bulunması yasaktır. Tanımsız kişilerin belirtilen teknik alanlarda bulunması nedeniyle takımlar çeşitli cezalar alabilir.
23. Teknik kadroda yer alan kişiler sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdırlar. Bu kişilerin saha içi ve saha dışında centilmenliğe aykırı davranışları halinde kendileri ve / veya takımları ceza alabilir.

Oyuna Başlama
24. Oyunculardan biri üç sayı bölgesinden bir atış kullanır. Atış başarılı olursa oyuna takımı, aksi halde diğer takım oyuna başlar.
25. Basket atan takım savunmada oyuna başlar. Savunma takımı topu hücum takımından bir oyuncuya verir. Hücuma başlayacak oyuncu üç sayı bölgesinde bir noktada olmalıdır. Savunma takımının yerleşmiş olduğu pozisyonlarda hücum yapacak takım savunmadan topu almaksızın üç sayı bölgesinden oyuna başlayabilir (hakemin onaylaması halinde). Son iki dakika ve uzatmalarda oyun kenardan başlar. Hata ve ihlallerden sonra topu hakemden almak koşuluyla kenardan da oyuna başlanabilir. Hakemler oyuna hangi şekilde başlanacağına karar verebilirler.
26. Oyun içinde her türlü hava atışını gerektiren durumda takımlar sırayla oyuna başlama hakkı kazanır. Bu sıralamada öncelik maça savunma olarak başlayan takımındır (uzatmalar dahil).
27. Savunma ribaundu alan veya top kapan takım topu üç sayı çizgisinin dışına taşımadan hücum hakkını kullanamaz. Bu şekilde basket atan takımın sayısı iptal edilir ancak topa sahip olma hakkı alınmaz. Hücum süresi sıfırlanmaz.

Sayılar
28. 
Sayılar normal salon basketbolunda olduğu gibidir. Fauller bir sayı, sahadan yapılan atışlar iki sayı, üç sayı bölgesinden yapılan atışlar üç sayı değerindedir.

Fauller
29. 
Tüm faullerde salon basketbolu (FIBA) kuralları uygulanır.
30. Beş faul yapan oyuncu oyun dışı kalır.
31. Takım faul limiti dörttür. Beşinci faulden itibaren atış uygulanır.

Molalar
32. 
Her takımın normal süre için bir ve tüm uzatmalar için bir tane otuz saniyelik mola hakkı vardır. Normal süre içinde kullanılmayan mola uzatma devresinde kullanılamaz. Takımın mola kullanabilmesi için oyunun durmuş olması gerekir. Molada oyun süresi durdurulur.

Hakemler
33. 
Maçlar oyun kurallarını uygulamada yetkili hakemler tarafından yönetilir. Hakemlerin oyun ile ilgili kararları nihaidir.

Cezai Durumlar
34. 
Hatalı oyuncu oynattığı belirlenen takım hükmen yenik ilan edilir.
35. SporMax, hükmen mağlubiyet gerektiren her türlü durumda ilgili takıma hükmen mağlubiyete ek olarak ihraç dahil her türlü cezayı verebilir.
36. Takımlar maç saatinden otuz dakika önce salonda hazır bulunmalıdır. Maçlar programda ilan edilen saatte başlatılır. Müsabakanın hakemi maçı başlatmak üzere sahaya çıktığında sahada en az iki kişi ile hazır bulunmayan takım hükmen mağlup ilan edilir (10-0). Maça eksik başlayan takımın oyuncusu hazır olduğunda oyunun durduğu bir anda hakem kontrolünde oyuna girebilir. Geç kalan takımlar için herhangi bir bekleme süresi uygulanmaz.
37. Grup maçlarında hükmen mağlup olan takıma puan verilmez. İki hükmen mağlubiyet alan takım turnuvadan ihraç edilir. Daha önce oynadığı maçlar da değerlendirme dışı kalır.
38. Sahada çeşitli nedenlerle bir kişi kalan takım maçı kendiliğinden kaybeder. Kendiliğinden yenilgi durumunda maçı kazanan takım öndeyse, oyunun durduğu andaki skor geçerli olur. Eğer bu sırada maçı kazanan takım geride ise skor o takımın lehine 10-0 olarak işlenir. Oyunu kendiliğinden yenilgi ile kaybeden takım grup maçlarında bir puan alır.
39. Turnuva boyunca saha içi ve saha dışında Fair Play'a aykırı davranışlar SporMax tarafından anında cezalandırılır. Diskalifiye edilen oyuncu otomatik olarak en az bir maç oynamama cezası alır. Bu ceza gözlemci ve hakem raporları doğrultusunda arttırılabilir.
40. Takımlar seyircilerinden sorumludurlar. SporMax seyircilerin Fair Play'e aykırı tutum ve davranışları nedeniyle takımlara ihraç dahil her türlü cezayı verebilir.

Diğer
41. 
3 saniye, 14 saniye ve 24 saniye kuralları uygulanır.
42. Oyuncular lig süresince resmi kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Maçlar öncesi gerekli görüldüğü takdirde kimlik kontrolü yapılacaktır.
43. Salon girişinde tüm seyircilere aşı sertifikası ve HES kodu kontrolü yapılacaktır.
44. Oyuncuların sakatlanması halinde hakemler oyunu durdurabilir. Uluslararası kurallara göre; sakatlık olduğunda top canlıysa, hakemler oyun tamamlanana kadar, yani topu kontrolünde bulunduran takım sayı için şut atana, topun kontrolünü kaybedene, oyunu yavaşlatana veya top ölene kadar düdük çalmazlar. 
45. Maddelerde yer almayan hususlarda basketbol oyun kuralları ve hakem takdiri geçerlidir.
46. Organizasyon ile ilgili her türlü konuda tek karar merci SporMax'tir.
47. SporMax'in turnuva ile ilgili her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.
48. Şirketler Basketbol Ligi'ne katılan tüm takımlar kuralları ve detayları okuyup kabul etmiş sayılır.

01.01.2022