Kurallar

Sistem
1. Şirketler Halı Saha Ligi’ne katılan takımlar kura sonucu belirlenen gruplarda tek maçlı lig usulü mücadele edeceklerdir. Kura çekilişinde takımların son 5 yılda elde ettikleri puan tablosuna göre seri başı sistemi uygulanacaktır. Grup maçları sonunda gruplarında ilk dört sırayı alan takımlar 2. tura yükseleceklerdir. Bu turdan itibaren tek maçlı eliminasyon sistemi uygulanacaktır (katılımcı sayısının değişmesi durumunda sistem değişiklik gösterebilir).

2. Grup maçlarında iki ya da daha fazla takımın puan eşitliğinde sırasıyla şu kriterlere bakılır; 
a) Eş puanlı takımların birbirleriyle oynadıkları maçlardan bir puan tablosu oluşturulur. Tabloda önce puana, sonra averaja, gerekirse attığı gol fazlasına bakılır. 
b) Eşitlik devam ediyorsa aynı sırayla genel averaja bakılır.
c) Eşitlik genel averajla da çözülmezse hükmen mağlubiyeti olmayan takım üst sırada yer alır.
d) Eşitlik yine bozulmazsa grup maçlarında görülen sarı ve kırmızı kartlara bakılır (sarı kart bir, kırmızı kart üç ceza puanı olmak üzere en düşük ceza puanına sahip olan takım üst sırada yer alır).
e) Eşitlik halen devam ediyorsa ilgili takımlar arasında kura çekilişi yapılacaktır.
3. Eleme turlarında beraberlikle sonuçlanan maçlarda uzatma süresi uygulanmaz ve doğrudan penaltı atışlarına geçilir. Beşer penaltı sonunda eşitlik devam ediyorsa eşitlik bozulancaya kadar seri penaltı atışları yapılır.
4. İki hükmen mağlubiyet alan takım ligden ihraç edilir. Daha önce oynadığı maçlar aynen tescil edilir. Oynanmamış maçları ise 5-0 hükmen mağlup ilan edilir.

Maçın Süresi
5. Maçlar 25 dakikalık iki devre halinde oynanacaktır. Devre arası 5 dakikadır. Kaybolan oynama süreleri, hakem tarafından ait olduğu devreye eklenir.

Oyuncular
6. Takım kadroları ve maç kadroları en fazla 15 oyuncudan oluşur. Maçlar 7'şer kişilik takımlar halinde oynanacaktır.
7. Bir takım oyun alanında 3 kişi kalırsa maç sona erer.
8. Maçlarda sadece 18 yaşını tamamlamış erkek oyuncular yer alabilirler.
9. Takımlar lig başladıktan sonra kadrolarında herhangi bir değişiklik yapamazlar. İstisnai olarak eleme turlarına yükselen takımlar kadrolarında 3 oyuncu değişikliği yapabilirler. Bildirilen yeni oyuncuların işe giriş tarihinin 19 Ekim 2023 ve önceki bir tarih olması gerekmektedir.
10. Lig başladıktan sonra işten ayrılan oyuncular resmi çıkış tarihinden itibaren oynatılamazlar. Takımlar bu durumu bildirilmekle yükümlüdürler. İşten çıkış bildirgesini ibraz etmek suretiyle işten ayrılan oyuncu yerine kurallara uygun yeni bir oyuncu bildirilebilir. Bildirilen yeni oyuncunun işe giriş tarihinin 19 Ekim 2023 ve önceki bir tarih olması gerekmektedir.
11. Takım kaptanları her maç öncesinde esame listesini imzalayacaktır. Esame listesindeki olası hatalardan takımlar sorumludur. 

Profesyonel ve Amatör Oyuncu Kuralı
12. 
Takımlar A Milli ve A2 Milli takımlarında oynamış çalışanlarını oynatamazlar.
13. Profeyonel liglerde yer almış çalışanlarını son sözleşme bitiş tarihinden itibaren 3 yıl süreyle oynatamazlar.
14. Bölgesel Amatör Lig'de yer almış çalışanlarını son vize tarihinden itibaren 2 yıl süreyle oynatamazlar.
15. Bölgesel Amatör Lig dışında diğer amatör liglerde yer almış çalışanlarından dilediği sayıda oyuncuyu kadrolarında bulundurabilirler. Bu oyunculardan son vize tarihinden 1 yıl geçmemiş olanlar aktif olarak kabul edilir. Aktif amatör çalışanlardan en fazla 3 tanesini sahada aynı anda oynatabilir.

Oyuncu Değişikliği
16. Bir maçta takımların 5 oyuncu değiştirme hakkı vardır. Oyuna girecek oyuncu değişikliği önce maç gözlemcisine bildirmelidir. Oyunun durduğu anda hakemin onayıyla değişiklik yapılır.
17. Oyundan çıkan oyuncu tekrar oyuna dahil olamaz.

Oyuncuların Ekipmanları
18. Takımlar kendi yaptıracakları numaralı formalarla mücadele etmek zorundadır (1-99). Oyuncular lig boyunca aynı numaralı formayı giymelidir.
19. Forma renklerinin benzer olması durumunda kura ile belirlenen takım yelekle oynar (iki farklı renk forma yaptırılması tavsiye olunur).
20. Formalarda 12 cm. yüksekliğinde ön numara bulundurmak zorunludur (göğüs hizasında).
21. Takımların her maç için iki farklı renk tozluk bulundurması zorunludur.
22. Maçlarda tüm oyuncuların tekmelik takması zorundadır.
23. Oyuncular plastik tabanlı suni çim kramponu veya halı saha ayakkabısı ile mücadele edebilirler. Metal vidalı krampon giyilmesi yasaktır.
24. Yaralanmalara neden olabilecek saat, yüzük, kolye, bileklik ve gözlük dahil tüm takılar yasaktır (profesyonel sporcu gözlüğü hariç). 
25. Maçlar SporMax tarafından sağlanan toplarla oynanacaktır.

Kaptan
26. Takımların tek yetkilisi kaptandır. Kaptanlar oyun kurallarını iyi bilmeli ve lig boyunca hakemlere ve görevlilere yardımcı olmalıdırlar.

Teknik Kadro
27.
Teknik kadrolar iki kişiden oluşur ve bu kişilerin şirket çalışanı olma zorunluluğu yoktur.
28. Teknik kadroda yer alan kişiler önceden yazılı olarak bildirmek koşuluyla bir kez değiştirilebilir. Maç günü değişiklik kesinlikle kabul edilmeyecektir.
29. Teknik kadroda yer alan kişiler soyunma odası, koridor, oyun alanı gibi teknik alanlarda takımla birlikte bulunabilirler. Bu kişiler dışında teknik alanlarda tanımlı olmayan kişilerin bulunması yasaktır. Tanımsız kişilerin belirtilen teknik alanlarda bulunması nedeniyle takımlar çeşitli cezalar alabilirler.
30. Teknik kadroda yer alan kişiler sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdırlar. Bu kişilerin saha içi ve saha dışında sportmenlik dışı davranışlar sergilemesi durumunda çeşitli cezalar verilebilir.

Hakem
31. Her maç oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanmış hakemler tarafından yönetilir. Hakemlerin oyun ile ilgili kararları nihaidir. Hiç bir koşulda; hakem hatası veya kural hatası nedeniyle maç tekrarı yapılmaz.

İtirazlar
32. Takımlar maçlarla ilgili her türlü itirazlarını maç raporuna ekletmelidir. Maç bitiminde rapora işlenmeyen itirazlar dikkate alınmaz. 

Ceza Gerektiren Durumlar
33. Kural dışı oyuncu oynatan takımlar hükmen mağlup ilan edilir (5-0). 
34. Hükmen mağlubiyet gerektiren durumlarda ilgili takıma ihraç dahil her türlü ek ceza verilebilir.
35. Takımlar maç saatinden otuz dakika önce tesiste hazır bulunmalıdır. Hakem maçı başlatmak üzere sahaya çıktığında en az 5 oyuncu ile sahada yer almayan takım hükmen mağlup ilan edilir (5-0). 
36. Lig boyunca saha içi ve saha dışında centilmenliğe aykırı tutum ve davranışlar nedeniyle çeşitli cezalar verilebilir.
37. Şirketler Ligi'ne ait sosyal medya hesaplarında centilmenlik dışı söylemlerde bulunan kişiler çeşitli cezalar alabilirler.
38. Takımlar seyircilerinden sorumludur. Seyircilerinin centilmenliğe aykırı tutum ve davranışları nedeniyle takımlara ihraç dahil her türlü ceza verilebilir.
39. Kırmızı kart gören oyuncular ve toplamda 3 maçta sarı kart gören oyuncular bir sonraki maçta oynayamaz. Hakem ve gözlemci raporları doğrultusunda cezalar arttırılabilir.
40. Cezalarla ilgili hiçbir koşulda erteleme yapılmaz.
41. Lig sonunda tamamlanamayan kırmızı kart ve disiplin cezaları, bir sonraki Şirketler Halı Saha Ligi sezonlarına aktarılır. Sarı kart cezaları ise silinecektir. 

Diğer
42. Kale vuruşları ceza sahası içinde herhangi bir noktadan ayakla yapılır. Bu sırada rakip oyuncular ceza sahası dışında olmalı ve toptan 4 metre uzaklıkta durmaları gerekmektedir.
43. Taç atışları elle kullanılır.
44. Ofsayt kuralı uygulanmaz. Kaleciye pas ve bariz gol şansı dahil diğer tüm futbol oyun kuralları uygulanır.
45. Serbest vuruşlarda baraj mesafesi 4 metredir.
46. Top, oyun sahasının tavanındaki branda, ağ veya demire çarparsa oyun devam eder (golle sonuçlanan durumlar hariç).
47. Oyuncular lig süresince resmi kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli durumlarda kimlik kontrolü yapılacaktır. 
48. Maça çıkarken pankart taşımak isteyen takımlar önceden onay almak zorundadır.
49. SporMax organizasyonla ilgili tek yetkili karar mercidir ve her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.
50. Şirketler Halı Saha Ligi'ne katılan takımlar kuralları ve tüm detayları kabul etmiş sayılır.

11.03.2022