Kurallar

Statü

1. Fikstür katılımcı takım sayısına göre belirlenecektir. Takımlar önce gruplara ayrılacak ve tek devreli lig usulüyle mücadele edeceklerdir. Gruptan çıkmayı başaran takımlar ikinci turdan itibaren  lige tek maçlı eliminasyon sistemiyle devam edeceklerdir.
2. Gruplarda 3 – 0 ve 3 – 1 galibiyetle sonuçlanan müsabakalarda galip gelen takıma (3) puan, 3 – 2 galibiyetle sonuçlanan müsabakalarda galip gelen takıma (2) puan, 2 – 3 sonuçlanan müsabakalarda mağlup olan takıma (1) puan, 1 – 3 ve 0 – 3 sonuçlanan müsabakalarda mağlup olan takıma (0) puan verilir.
3. Grup maçlarında puan eşitliği halinde sırasıyla şu kriterlere bakılır;
a) Sıralama; kazanılan maç sayısına göre belirlenir. Kazandığı maç sayısı fazla olan takım üst sırada yer alır.
b) Kazanılan maç sayısına göre eşitliğin bozulmaması halinde; set averajı uygulanır. Bu uygulamada puanları eşit olan takımların yaptıkları tüm müsabakalar sonunda aldıkları setlerin toplamı, verdikleri setlerin toplamına bölünür. Sıralama, büyük sayıya sahip olan takım üst sırada yer alacak şekilde yapılır.
c) Eşitliğin set averajında da devam etmesi halinde; sayı averajına bakılır. Eşitliği devam eden takımların yaptıkları tüm müsabakalar sonunda aldıkları sayıların toplamı, verdikleri sayıların toplamına bölünür. Takımlar, çıkan sayının büyüklüğüne göre yukarıdan aşağıya sıralanır.
d) Eşitlik yine de bozulmamışsa bu durumdaki takımların kendi aralarında yaptıkları müsabakalardaki puan, set ve sayı averajına sıra ile başvurularak sıralama belirlenir.

Maçı Kazanmak
4. Maç üç seti alan takım tarafından kazanılır. Setlerde 2-2'lik eşitlik olması halinde, netice seti (beşinci set) en az 2 sayı fark şartıyla 15 sayı üzerinden oynanır.

Takım Kadroları
5. Takım kadroları en fazla 18, maç kadroları ise en fazla 14 oyuncudan oluşur. Müsabakalar 6'şar kişilik takımlar halinde oynanacaktır.
    Erkekler kategorisinde; isteyen takımlar kadrolarında kadın oyuncu bulundurabilir.  
    Kadınlar kategorisinde; erkek oyuncu oynayamaz.
    Karma kategoride; takım kadroları erkek ve kadın oyunculardan kurulmalıdır. İlk 6 içerisinde ve maç boyunca sahada en az 2 kadın ve en az 2 erkek oyuncu yer almak zorundadır. 
6. Müsabakalarda sadece 18 yaşını tamamlamış oyuncular oynayabilir.
7. Takımlar lig başladıktan sonra kadrolarında herhangi bir değişiklik yapamazlar. İstisnai olarak eleme turlarına yükselen takımlar 2 oyuncu değişikliği yapabilirler. 
    Kadınlar kategorisinde; bildirilen yeni oyuncuların işe giriş tarihinin 8 Ekim 2023'den önce olması gerekmektedir.
    Erkekler kategorisinde; bildirilen yeni oyuncuların işe giriş tarihinin 10 Aralık 2023'den önce olması gerekmektedir.
    Karma kategoride; bildirilen yeni oyuncuların işe giriş tarihinin 25 Mart 2024'den önce olması gerekmektedir.

8. Lig başladıktan sonra işten ayrılan oyuncular resmi çıkış tarihinden itibaren oynatılamazlar. Takımlar bu durumu bildirilmekle yükümlüdürler. İşten çıkış bildirgesini ibraz etmek suretiyle işten ayrılan oyuncu yerine kurallara uygun yeni bir oyuncu bildirilebilir. Bildirilen yeni oyuncunun işe giriş tarihinin belirtilen tarihlere uygun olması gerekmektedir.
9. Takım kaptanları her maç öncesinde esame listesini imzalayacaktır. Esame listesindeki olası hatalardan takımlar sorumludur.

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri
10. Takımlar kendi yaptıracakları numaralı formalarla ( numaralar 1-99 arasında olmalıdır) mücadele etmek zorundadır. Oyuncular lig boyunca aynı numaralı formayı giymelidir.
11. Göğüste en az 15 cm, sırtta en az 20 cm numara olması zorunludur. Numaraların yazıldığı bandın genişliği ise en az 2 cm olmalıdır.
12. Takım kaptanının formasında, göğüs numarasının altında 8x2 santimetrelik bir şerit olmalıdır.
13. Diğer oyunculardan farklı renkte olan (libero oyuncusu haricinde) ve/veya kurallara uygun numarası bulunmayan formaların giyilmesi yasaktır.
14. Sadece şampiyon olan şirketler (şampiyonluk sayısı kadar) formanın ön sol üst köşesine 3,5 cm geçmeyecek şekilde yıldız koyabilirler.
15. Müsabakalarda tüm oyuncuların salona uygun spor ayakkabısı giymesi zorunludur.

File Yüksekliği
16. File yüksekliği erkeklerde 2.43, kadınlarda 2.24, karma ligde ise 2.35 metredir.

Kaptanlar 
17. Takımların tek yetkilisi kaptandır. Kaptanlar oyun kurallarını iyi bilmeli ve lig boyunca hakemlere ve görevlilere yardımcı olmalıdırlar.

Teknik Kadro
18. Teknik kadrolar üç kişiden oluşur ve bu kişilerin şirket çalışanı olma zorunluluğu yoktur. 
19. Teknik kadroda yer alan kişiler önceden yazılı olarak bildirmek koşuluyla bir kez değiştirilebilir. Müsabaka günü değişiklik kesinlikle kabul edilmeyecektir.
20. Teknik kadroda yer alan kişiler soyunma odası, koridor, oyun alanı gibi teknik alanlarda takımla birlikte bulunabilirler. Bu kişiler dışında teknik alanlarda tanımlı olmayan kişilerin bulunması yasaktır. Tanımsız kişilerin belirtilen teknik alanlarda bulunması nedeniyle takımlar çeşitli cezalar alabilir. 
21. Teknik kadroda yer alan kişiler sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdırlar. Bu kişilerin saha içi ve saha dışında centilmenliğe aykırı davranışları halinde kendileri ve takımları çeşitli cezalar alabilirler.

Cezai Durumlar
22. Kural dışı oyuncu oynatan takımlar hükmen mağlup ilan edilir. 
23. Hükmen mağlubiyet gerektiren durumlarda ilgili takıma ihraç dahil her türlü ek ceza verilebilir.
24. Takımlar maç saatinden 1 saat önce salonda hazır bulunmalıdır. Müsabakanın baş hakemi maçı başlatmak üzere sahaya çıktığında 6 (altı) oyuncu ile sahada yer almayan takım hükmen mağlup ilan edilir (3-0). Geç kalan takımlar için herhangi bir bekleme süresi uygulanmaz. 
Karma kategoride; Müsabakanın baş hakemi maçı başlatmak üzere sahaya çıktığında en az 2 erkek ve en az 2 kadın oyuncu olmak üzere 6 oyuncu ile sahada yer almayan takım hükmen mağlup ilan edilir. Eğer takım, oyuncu tercihleri veya sakatlık sebebiyle maç esnasında bu sayıların altında kalırsa ilgili set hükmen sona erer. Kalan setlerde de kuralı karşılayamaz durumda kalırsa maç hükmen mağlubiyetle sonuçlanır. 
25. Lig boyunca saha içi ve saha dışında centilmenliğe aykırı tutum ve davranışlar cezalandırılacaktır.
26. Şirketler Ligi'ne ait sosyal medya hesaplarında centilmenlik dışı söylemlerde bulunan kişiler ceza alabilirler.
27. Takımlar seyircilerinden sorumludur. Seyircilerinin centilmenliğe aykırı tutum ve davranışları nedeniyle takımlara ihraç dahil her türlü ceza verilebilir.
28. Diskalifiye edilen oyuncu, antrenör ve yöneticiler otomatik olarak en az bir maç oynamama cezası alır. Hakem ve gözlemci raporları doğrultusunda cezalar arttırılabilir. 
29. Cezalarla ilgili hiç bir koşulda erteleme yapılmaz.
30. Lig sonunda tamamlanamayan disiplin cezaları, bir sonraki sezona aktarılır.

Diğer
31.
 Esame listesine numarası yazılan ve maç kağıdına işlenen oyuncu seramoniye çıkamasa bile maç kadrosunda sayılır. Geldiği andan itibaren itibaren oyuna dahil olabilir.
32. Oyuncular lig süresince resmi kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli hallerde kimlik kontrolü yapılacaktır. 
33. Teknik mola uygulaması olmayacaktır. Kurallarda belirtilmeyen hususlarda TVF oyun kuralları geçerlidir.
34. Takımlar müsabakaya çıkarken pankart taşımak istemeleri halinde önceden onay almak zorundadır.
35. Fonex Şirketler Voleybol Ligi ile ilgili her türlü konuda karar yetkisi SporMax'e aittir.
36. SporMax lig ile ilgili konularda tek yetkili karar mercidir ve her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.
37. Fonex Şirketler Voleybol Ligi'ne katılan tüm takımlar kuralları ve detayları okuyup kabul etmiş sayılır.

 

14.02.2024